Suojeluyhdistyksen tutkimustoiminta Alajärvellä kesällä 2017

on

Alajärven ja Takajärven suojeluyhdistys järjestää Alajärvellä kaksi tutkimusprojektia kesällä 2017:

Leväkasvun ja limoittumisen seurantatutkimus Loimalahdessa

Levän kasvunopeutta ja levälajistoa tutkitaan järven ekologisen tilan seuraamiseksi. Voimistuessaan leväkasvu ja limoittuminen voivat myös haitata järven virkistyskäyttöä. Levänkasvatusalustat sijoitetaan veteen noin 50 cm syvyyteen ja levämäärä mitataan 3 viikon välein. Sijoituspaikka on Loimalahden pohjukassa, noin 30 m etäisyydellä rantaviivasta ja se on merkitty selvästi poijulla. Tutkimus aloitettiin toukokuun lopulla ja sitä jatketaan lokakuuhun asti.

nettikuva

Vasemmalla levänkasvatusalustat veneessä matkalla paikoilleen 28.5.2017 ja oikealla merkkipoiju järvessä.

Vastaava tutkimus aloitetaan myös Takajärven eteläosassa lähiaikoina.

Alajärven ravintoverkkoselvitys

Alajärvellä on esiintynyt ajoittain sinileväkukintoja melko alhaisista ravinnepitoisuuksista huolimatta. Sinilevä kasvaa vähäravinteisessakin järvessä, mutta levää ravintonaan käyttävä eläinplankton pitää sen määrän tavallisesti kurissa. Yksi mahdollinen selitys runsastuneille sinileväkukinnoille saattaa olla järven ravintoverkon rakenne. Jos eläinplankton on vähissä, sinilevään ei kohdistu riittävän voimakasta saalistusta. Kesällä 2012 tehdyn selvityksen mukaan järven syvännealueella esiintyy sulkasääsken toukkia. Ne saattavat runsaana esiintyessään pitää eläinplanktonin määrän varsin alhaisena. Sulkasääsken toukkien määrää säätelevät kalat, jotka sekä syövät toukkia, että karkottavat ne pois päällysvedestä. Eri kalalajien kyvyssä säädellä sulkasääskikantaa on suuria eroja. Esimerkiksi kuore on tehokas, mutta särki lähes merkityksetön sulkasääskikannan säätelijänä. Alajärven kaikuluotausselvityksessä varmistui, että järvessä ei ainakaan vuonna 2012 esiintynyt kuoretta. Alajärven Seudun Kalastusseura ry on istuttanut järveen kuoretta vuosina 2014-2017. Sen mahdollisesta kotiutumisesta ei kuitenkaan ole toistaiseksi tietoa.

Alajärven ravintoverkon selvittämiseksi tehdään kesäaikaisen eläinplankton- ja sulkasääskikehityksen seuranta sekä ulapan kalaston nykytilan selvitys. Eläinplankton- ja sulkasääskiselvitys toteutetaan noin kahden viikon välein järvellä tehtävällä näytteenotolla kesä-elokuun 2017 aikana. Näytteenottopaikat sijaitsevat Alajärven keskisyvänteen kohdalla ja Loimalahdessa. Ensimmäinen näytteenotto tehdään torstaina 1.6. Näytteenoton ja näytteiden mikroskopoinnin suorittaa suojeluyhdistyksen kesäksi palkkaama vesistöasiantuntija. Kalastoselvitys tehdään loppukesällä kaikuluotauksella ja koetroolauksella kuten vuonna 2012 vertailukelpoisten tulosten saamiseksi. Erityistä huomiota kiinnitetään kuoreen esiintymiseen.

IMG_20170601_105202

IMG_20170601_122857

Näytteenottoa Alajärven Loimalahdessa 1.6.2017.

Näiden tutkimusprojektien etenemisestä tiedotetaan kesän mittaan suojeluyhdistyksen nettisivulla ja Facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s