Ruovikoiden talviniitto

RUOVIKOITA KANNATTAA NIITTÄÄ JA SÄÄSTÄÄ on otsikko Tiede Luonto lehdessä nro 1/2021. Artikkelin mukaan ruovikko sitoo runsaasti ravinteita. Kesäisin niissä pesii ja ruokailee paljon lintuja, niissä elää suuri kirjo sudenkorentoja ja muita hyönteisiä ja ne ovat useille kalalajeille tärkeitä kutupaikkoja.  Ruovikot voivat sitoa jopa 10 kg fosforia, sata kiloa typpeä ja yli kaksi tonnia hiiltä hehtaarille.

Järviruokoa niittämällä voidaan poistaa ravinteita vesistöistä, kunhan kasvimassaa ei jätetä veteen.  Menetelmä on yhtä tehokas kuin hoitokalastus ja peltojen kipsaus. Niittojäte on kerättävä maalle ja ruokomurskeesta voi valmistaa kasvualustoja ja kompostikuiviketta.

Nyt jos talvella on mahdollista jäältä kerätä kuihtuneita järviruokoja, sillä on ilmastovaikutuksia myös sillä tavoin, etteivät kuihtuneet järviruo’ot jää rantavesiin mätänemään ja vapauttamaan metaania.

Takajärven pohjoisrannassa näytti helmikuun alussa siltä, että syksyn ensimmäiset jäät ja sen jälkeen niiden sulaminen olivat katkoneet järviruo’ot, joten vain muutama ruoko oli enää pystyssä. Keväällä kannattaakin sitten yrittää kerätä niitä vedestä, vaikka jäältä kerääminen olisi ollut helpompaa.

Kesällä järviruokojen niitossa kannattaa ottaa huomioon lintujen pesintä.

Kuva: Leena Nummelin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s