Ensimmäiset vesinäytteet

unnamed (3)

Maanantaina 15.8. Kari Kohtala ja Sanna Kauppinen kiersivät Alajärvellä ja Takajärvellä ottamassa näytteitä suurimmista järviin laskevista virroista. Näytepullot täytettiin juuri järveenlaskukohdan yläpuolella ja samalla mitattiin virtausmäärät Vanajavesikeskukselta lainatulla mittarilla. Näin saamme käsityksen siitä mistä suurimmat kuorimutukset järviimme saapuvat.

Tässä ensimmäisessä tutkimuksessa rajoituttiin veden humusmäärän tutkimiseen. Täyteen kemialliseen analyysiin verrattuna humustutkimukset ovat kolme kertaa halvempia. Siksi pystymmekin kerralla tutkimaan kaikki suurimmat laskuojat ja saamaan karkean kokonaiskuvan koko alueesta saman tien.

Kokonaiskuvan voikin melkein jo tiivistää näihin valokuviin näytepulloista, jotka silminnähden vaihtelevat kirkkaasta ruskeaan. Järvenselältä otettu näyte olisi vielä kaikkia näytteitä kirkkaampi ja jokainen pullo edustaa ojaa, joka koko virtaamansa voimalla tekee parhaansa muuttaakseen järven värisekseen. Virtauksien voimakkuudet pitää kuitenkin vielä ottaa huomioon. Eniten virtaava Alajoki on toki moninkertainen voima pieneen suo-ojaan verrattuna.

Pian saamme mittaustuloksia ja päivitämme niiden perusteella tilannekuvan sivustolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s